Een uniek inkijkje in het vastleggen van de ballonnen van 1993

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 12:21

Met dank aan Ynte Kuindersma heb ik scans gekregen van het archief van de Friese Ballonfeesten. Hierbij zitten onder andere notulen van vergaderingen. Het geeft ons een uniek inkijkje in het proces van het vastleggen van heteluchtballonnen voor de Friese Ballonfeesten. Foto: Jan Vermeulen

In de notulen van 7 december 1992 lezen wij voor het eerst over de deelnemende ballonnen:

InkedKnipsel8_LI.jpg

Het is dan al duidelijk dat het kasteel van Walt Disney de grote publiekstrekker moet worden, maar dat is een dure aangelegenheid. Zeven bestuursleden zijn voor het vastleggen van de Amerikaanse ballon en twee zijn er tegen. Verder is al duidelijk dat de kat en de kip zullen komen. Met pen staat er 'Wisa ballonnen, Milka koe, Mickey Mouse' bij geschreven. Dat suggereert dat er geprobeerd wordt om die Specials ook vast te leggen.

Knipsel9.png

Tijdens de eerste vergadering in 1993 blijkt dat er definitieve toezeggingen zijn van de Milka koe, de kat en de kip. De Milka koe kwam overigens uiteindelijk niet in 1993. Naast het kasteel van Walt Disney was de organisatie ook in onderhandeling over het Spaanse kasteel (EC-FNL) van piloot Llado Costa. Verder staat het luchtschip van NDR en televisie of kameel bij de notulen geschreven.

Knipsel10.png

Ten opzichte van de vorige vergadering is er op 25 januari 1993 weinig nieuws te melden. Alleen wordt duidelijk dat het kasteel van Walt Disney nog steeds niet rond is. Ook op 15 februari zijn er geen ontwikkelingen. Met nog zo'n vijf maanden te gaan tot de Friese Ballonfeesten van 1993 zijn er dus nog maar 3 Special Shapes vastgelegd.

Knipsel11.png

Op 15 maart is er schot in de zaak gekomen. De organisatie is bezig met 18(!) Special Shapes. Om welke ballonnen het gaat, wordt niet gespecificeerd. Verrassend is de mededeling dat het kasteel van Walt Disney toch niet doorgaat. 

Knipsel12.png

Pier Haven heeft op de vergadering van 5 april een heuse cliffhanger in de aanbieding: mogelijk komt Walt Disney toch. Over andere deelnemers wordt in de notulen niet uitgeweid. 

Knipsel13.png

Op 26 april krijgt het deelnemersveld echt gestalte. Er wordt gemeld dat er mogelijk 13 Special Shapes komen, waaronder de dinosaurus (C-FDOG) en de koe van Herman Kleinsmit (PH-KOE). Verder is duidelijk dat er onderhandelingen waren met Budweiser. Dit gaat waarschijnlijk over het Budweiserblik (G-BPFJ), maar die komt dus niet.

Knipsel14.png

Op 17 mei en 7 juni wordt alleen gemeld dat de organisatie "meer dan vol zit" op het gebied van ballonnen en dat de koe en de dino, mede door een bijdrage van een sponsor, rond zijn. Ook op 21 juni wordt er amper een woord over de deelnemende ballonnen gesproken, behalve dat de Triviant-ballon door Pieter Kooistra bevaren zal worden.

Op 5 juli is er toch nog actie. Walt Disney is toch weer in de running. De Amerikanen willen komen voor een bepaald bedrag, maar de organisatie gaat daar ruim onder zitten. Walt Disney accepteert het aanbod en komt uiteindelijk toch naar de Friese Ballonfeesten.

20200825_144025-2.jpg

Foto: Jan Vermeulen

Het lezen van de notulen geeft een mooi inkijkje in het proces van het vastleggen van de ballonnen, maar zegt niet alles. Zo weten we niet waarom de Milka koe er uiteindelijk niet was en waarom het met sommige ballonnen niet rondgekomen is. Dat zal wel voor altijd een vraagteken blijven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb