Wat mogen we verwachten van het ballonseizoen 2024?

Het is rustig wat ballonvaren in Nederland betreft. Veel piloten zijn in de winterstand. Anderen zoeken hun heil in de sneeuw of juist de zandbak. Maar langzaamaan is ook hier het vooruitkijken op het ballonseizoen begonnen. Wat mogen we dit jaar verwachten? We zetten het op een rijtje.

Lees meer »

Happy Montgolfier Day!

Het is een feestdag in de ballonnenwereld. Exact 240 jaar geleden maakten Jean-Francois Pilâtre de Rozier en Francois-Laurent d'Arlandes de eerste vrije vaart in een ballon, uitgevonden door Joseph Michel en Jacques Étienne Montgolfier. Helaas geen wereldwijde vrije dag, maar wel een dag om te vieren. 

Lees meer »

Vredefeesten in stijl afgesloten

Het lijkt erop alsof ze in Sint-Niklaas het beste voor het laatst bewaard hebben. Met een prachtige blauwe lucht en slechts een zuchtje wind waren de omstandigheden om ballon te varen ideaal.

Lees meer »

Mooie ochtendvaart bij Vredefeesten

De eerste ochtendvaart bij de Vredefeesten in Sint-Niklaas is goed uitgepakt. Hoewel de voorspellingen aangaven dat het mogelijk mistig kon zijn, was het helder genoeg om een ballonvaart te maken.

Lees meer »

Uitdagende omstandigheden bij Twente Ballooning

Het weer was niet ideaal, donderdag 24 augustus in Oldenzaal. Overdag werd de Buienradar al nauwlettend in de gaten gehouden, want er trokken hier en daar flinke buien over het land. In de avond waren de buien weg, maar er stond nog wel een stevige wind.

Lees meer »

Genomineerden Wall of Fame 2023 bekend

Er kan weer gestemd worden voor de Wall of Fame van de Friese Ballonfeesten. Er zijn drie ballonnen genomineerd om de mooiste, bijzonderste ballon van de 36e editie te worden: Prince de kikker (PH-GDG), Mr. Globie (PH-GLO) en Ignis, klein paars draakje (PH-MAM). Stemmen kan op deze pagina. 

Lees meer »

Dag 4 Friese Ballonfeesten pakt onverwacht goed uit

Aan het begin van de avond waren er waarschijnlijk weinigen die erop hadden gerekend dat vrijwel alle ballonnen op zouden stijgen tijdens de vierde avond van de Friese Ballonfeesten. Toch gebeurde dat wel: de wind nam meer af dan voorspeld en dus kozen 31 ballonnen het luchtruim.

Lees meer »

Programma tweede avond afgelast

De organisatie van de Friese Ballonfeesten heeft in verband met het slechte weer besloten om het programma van de tweede dag van de Friese Ballonfeesten af te gelasten. Ook de ochtendvaart van vrijdag gaat niet door. 

Lees meer »

Goed begin voor Friese Ballonfeesten

De 36e editie van de Friese Ballonfeesten is woensdag op fraaie wijze afgetrapt. Alle aanwezige ballonnen, 24 in totaal, kozen het luchtruim. Overdag waren de omstandigheden nog verre van ideaal, maar 's avonds klaarde het op een werd het mooi ballonweer.

Lees meer »

De deelnemers van de Friese Ballonfeesten 2023 op een rij

Met nog een week tot de 36ste Friese Ballonfeesten is het tijd om de deelnemende ballonnen eens op een rijtje te zetten. Met acht Special Shapes en 31 'normale' luchtballonnen is de opkomst misschien niet zo groot als gehoopt, maar toch valt er genoeg moois te bewonderen. Nu maar hopen op goed weer.

Lees meer »

Ook de molen komt naar Joure

Het aantal deelnemende ballonnen aan de Friese Ballonfeesten gaat nu toch aardig richting de 35. Ook Bosma Ballooning is dit jaar weer van de partij, zowel met de Fryslân-ballon (PH-JOU) als de molen (PH-MAJ). 

Lees meer »

Hardenberg legt de lat hoog voor de rest van het ballonseizoen

De slotavond van het ballonfestival in Hardenberg was zaterdag zeer geslaagd. Net als een dag eerder kozen alle heteluchtballonnen het luchtruim. De weergoden waren Hardenberg gunstig gezind: de zon scheen uitbundig en van wind was amper sprake. De ballonnen bleven dus lang zichtbaar voor het publiek dat in grote getale op de festiviteiten afkwam. 

Lees meer »

Festivalseizoen spectaculair geopend in Hardenberg

De kop is eraf: het ballonfestivalseizoen 2023 is geopend. De organisatie moest even geduld hebben: de eerste avond werd vanwege regenval afgelast, maar tijdens de tweede avond was het wel raak. Meer dan 35 ballonnen, waaronder 11 Special Shapes kozen het luchtruim. 

Lees meer »

Klein paars draakje toch naar Joure?

Het lijkt erop dat Ignis, het kleine paarse draakje (PH-MAM) toch te zien zal zijn bij de Friese Ballonfeesten. Op de website van de ballon wordt vermeld dat hij op vrijdag 28 en zaterdag 29 juli in Joure aanwezig is.

Lees meer »

De taart mag eindelijk varen

Piloot Herman Kleinsmit had vandaag goed nieuws: het papierwerk voor de taart (PH-TJL) is na acht maanden eindelijk rond. Dat betekent dat de ballon nu daadwerkelijk de lucht in mag,

Lees meer »

Twintig jaar terug in de tijd: de Friese Ballonfeesten van 2003

In afwachting van de start van het ballonseizoen duiken we vandaag de geschiedenisboeken in. Twintig jaar geleden werd de achttiende editie van de Friese Ballonfeesten gehouden. Zelf was ik toen 4 jaar oud en niet aanwezig bij het festival. Maar dankzij deze foto's van Wigger Feenstra krijgen we toch een goede indruk van de Friese Ballonfeesten van 2003. 

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb