Dag 1: 22 juli 2009: Eindelijk was het zover; de Friese ballonfeesten gingen beginnen. Veel mooie Special shapes zijn er vastgelegd waaronder zelfs één uit Brazilië. Maar liefst 16 special shapes kwamen dit jaar naar Joure. Op de eerste dag konden er meteen veel specials omhoog. De allereerste die opsteeg was de BP-ballon (PH-ESG) snel gevolgd door de Smiley (PH-NYK) en de blanco Hopper (PH-ZSL), die voor het eerst in Joure was. De special shapes die opstegen waren: Babybell (G-BXUG), de sinaasappel (OO-BPO), de kikker (PH-ROC), de aap (OO-BEN), de molen (PH-MAJ), de Aston Martin (G-OAML) en de clown (D-OLEG). Ook de Braziliaanse ooievaar (PP-ZBY) koos het luchtruim. De T-Rex (G-CFRS) wilde aanvankelijk aan de grond blijven, maar steeg toch op.

SANY0538.jpg SANY0544.jpg SANY0551.jpg

Dag 2: 23 juli 2009: Wederom was het weer perfect voor een ballonvaart. Alle ballonnen kozen uiteindelijk het luchtruim. De organisatie besloot van deze dag een wedstrijd te maken uiteindelijk gewonnen door Rik Kornet. Enkele opvallende Special shapes die we gisteren niet zagen stonden op de planning: zo was er een nieuwe kat (D-OYPS) en ging ook Bertie Bassett (G-BZTS) de lucht in. Het slotakkoord was voor de Duitser Thomas Siebel: zowel zijn locomotief (G-LOKO) als zijn gloednieuwe brandweerauto (D-OMAY) gingen de lucht in.

SANY0560.jpg SANY0563.jpg SANY0572.jpg

Dag 3: 24 juli 2009: Deze derde dag zou de spannendste dag worden. Lang was onduidelijk of er überhaupt wel een ballon op zou stijgen, dit gebeurde uiteindelijk wel. Als eerste was de Nijntje-ballon los (PH-NYN), ook de normale ballonnen zoals Bastion Hotels (PH-RVK), Regts (PH-RIJ), GGN (PH-SLT), Rien Jurg promotions (PH-RJU), het Wereld natuur fonds (PH-PND) en de Sunflex-ballon stegen op. Ook de Monki (OO-BEN) en de ui (PH-UII) kozen het luchtruim. De T-Rex (G-CFRS) werd opgezet voor het publiek.

SANY0574.jpg SANY0580.jpg SANY0581.jpg

Dag 4: 25 juli 2009: De wat mindere derde dag werd op deze vierde dag goed hersteld. De Cameron racer van Andrew Kaye koos als eerste het luchtruim. De wind stond iets harder dan op de andere dagen, hierdoor bleven enkele Special shapes aan de grond. Wel stegen de volgende Specials op: de Jägermeister fles (D-OJGM), de sinaasappel (OO-BPO), de kikker (PH-ROC), de aap (OO-BEN), de locomotief (G-LOKO), de ooievaar (PP-ZBY), de brandweerauto (D-OMAY), de kat (D-OYPS), de ui (PH-UII), de Aston Martin (G-OAML) en de clown (D-OLEG). Vier ballonnen stonden rechtop voor het publiek, dit waren: Babybell (G-BXUG), de T-Rex (G-CFRS), Bertie Bassett (G-BZTS) en de doedelzakspeler (G-PIPY). De dag werd afgesloten met een mooie nightglow.

SANY0587.jpg SANY0598.jpg  SANY0606.jpg

Dag 5: 26 juli 2009: Op deze slotdag stond ons een verrassing te wachten: de Special shapes gingen als eerste! De kikker (PH-ROC) was de allereerste die het luchtruim koos. Al snel volgden de ooievaar (PP-ZBY) en de Jägermeister fles (D-OJGM). Het was dusdanig rustig weer dat ook de Special shapes die gisteren niet de lucht in waren gegaan nu wel gingen. Dit betekende dat we al snel Bertie Bassett (G-BZTS) en de T-Rex (G-CFRS) de lucht in zagen gaan. Ook de doedelzakspeler (G-PIPY) steeg op, het was de enige keer deze ballonfeesten dat de doedelzakspeler de lucht in ging. De laatste ballon die opsteeg was Babybell (G-BXUG), hiermee waren de ballonfeesten 2009 afgesloten.

SANY0623.jpg SANY0645.jpg SANY0637.jpg