
De website ballonfanarjen.jouwweb.nl bestaat sinds gisteren 15 jaar. Om dat te vieren, laten we hieronder enkele ballonhoogtepunten van de afgelopen 15 jaar zien. Op naar het volgende jubileum!

Ik begon deze website als 10-jarige in 2010. In dat jaar vierden de Friese Ballonfeesten hun 25-jarig jubileum. De openingsavond werd groots gevierd met 127 ballonnen. De mooiste dag was echter de derde avond. Ik denk niet dat het weer ooit beter is geweest dan op die dag.

In 2011 bezocht ik voor het eerst een ander evenement dan de Friese Ballonfeesten. We waren net op tijd aanwezig bij Ballonfiësta Meerstad om onder meer de Garfield-ballon (OO-BGN) de lucht in te zien gaan.

Op 23 juli 2012 maakte ik mijn eerste ballonvaart. Onder geweldige omstandigheden stegen we op in de Balink-ballon (PH-MMC) met piloot Minne Minnesma. Een prachtige ballonvaart van Joure naar Grou volgde.

De Friese Ballonfeesten hadden in 2013 een geweldig deelnemersveld. Met onder andere Sneeuwwitje (G-BVDF), de Superbike (G-CGJV), de Yellow Jacket (PT-ZMF), de Cornetto (PH-ICE) en de collectebus (PH-WBD) stonden er schitterende Special Shapes aan de aftrap. Bovendien zag ik voor het eerst een ballon uit Slowakije, de Bruno de clown (OM-5577).

Hoe ouder ik werd, hoe vaker ik achter de ballonnen aanging om een pin of een certificaat te bemachtigen. Daarvoor moesten eerst natuurlijk wel de handen uit de mouwen gestoken worden. Soms was dat een hele klus, zoals met de Sneeuwwitje-ballon (G-BVDF) tijdens de Friese Ballonfeesten in 2014. Maar toen de ballon eenmaal in de zak zat, was daar de voldoening. En de Sneeuwwitje-pin!

Ieder jaar aan de vooravond van de Friese Ballonfeesten werd de Boerendag georganiseerd. Landeigenaren mogen dan mee de lucht in als bedankje voor hun gastvrijheid bij ballonlandingen. Tijdens die Boerendag kon je echt tussen de ballonnen door lopen, een hele ervaring. De avond werd ook vaak door buitenlandse piloten gebruikt om alvast een testvaart te maken. In 2015 ging deze G-CHMI de lucht in.

In 2016 bezocht ik voor het eerst de Ballonfiësta in Barneveld. Zo zag ik ook eens ballonnen van buiten mijn eigen omgeving. Een van de mooiste ballonnen was de Matroesjka-ballon (RA-0419G).

Voor de Friese Ballonfeesten was 2017 een dieptepunt. Het deelnemersveld was simpelweg triest. Maar voor deze website waren het hoogtijdagen. De (kritische) berichtgeving over de staat van de Ballonfeesten leidde tot bezoekersrecords.

In 2018 was mijn ballonkoorts dusdanig aangewakkerd dat ik ook andere festivals wilde bezoeken. Zo ging ik voor het eerst naar Ballonfestival Hardenberg.

Bij Twente Ballooning in 2019 zag ik voor het eerst een ballon uit Taiwan (Oh Bear, B-00012). Maar ook deze twee Brazilianen maakten het ritje naar Oldenzaal zeker de moeite waard.

En toen kwam het coronavirus. Heel lang waren ballonvaarten niet toegestaan, laat staan ballonevenementen. Toen ballonvaren in juli 2020 eindelijk weer mocht, pakte ik direct mijn kans en bezocht ik de doopvaart van de PH-SUZ bij Ike Visser in Frederiksoord.

In 2021 waren festivals nog steeds uit den boze. Maar de ballonkoorts kruipt waar het niet gaan kan en dus organiseerde ik samen met John Wijngaard een 'clubdag', onder de noemer Friese Ballondag. De Old Balloon Club Joure en Team for Old Balloons kwamen samen op de Nutsbaan om enkele oude ballonnen te verluchten. Het was lang spannend met de wind, maar uiteindelijk kon het feest doorgaan. Een memorabel moment.

Hoe leuk die Friese Ballondag ook was, wat was ik blij dat ballonevenementen in 2022 weer mogelijk waren. Bij het eerste evenement van het jaar, in Hardenberg, stond het kippenvel al op mijn armen. En toen de Friese Ballonfeesten ook nog eens door konden gaan, was de euforie groot.

In 2023 bezocht ik voor het eerst ballonfestivals in het buitenland (Sint-Niklaas en Warstein). Daar stegen veel meer ballonnen op dan in Nederland. Het leverde schitterende plaatjes op.

Het weer zat in 2024 tegen. Het regende zelfs zoveel dat de Friese Ballonfeesten niet gehouden konden worden. De ballonvaarders zochten echter naar een alternatief en vijf dagen lang is Joure toch getrakteerd op een ballonnenpracht.
Wat zijn jullie verwachtingen van het ballonjaar 2025?
Reactie plaatsen
Reacties