
In deel 2 van onze troostberichten in deze coronatijd kijken we terug naar de Ballonfeesten van 2018, en wel naar dag 2. Een vreemde avond, waarop het weer haast onvoorspelbaar was.
Het was erg warm tijdens de tweede avond van de Friese Ballonfeesten van 2018. Er stond bovendien een sportief windje, maar de richting was in tegenstelling tot de openingsavond goed, dus dat moest geen problemen opleveren. De flight-director gaf groen licht, maar een buitje vanaf het IJsselmeer moest wel goed in de gaten gehouden worden.
De ballonnen stelden zich op in een lijn. Tijdens de eerste wave werden de PH-APP van Ad Roza, de Kavanagh van Erwin Bethlehem, de Groningen Seaports van Jelke Haven en de Canon van Theo Tuinstra gevuld. Jelke Haven had de eer om het spits af te bijten.
Voor het eerst zagen we de Engelse Packhouse-ballon (G-PHSE) op de Ballonfeesten. De oude Packhouse-ballon (G-CDIV) was een paar jaar geleden al eens geweest, maar deze maakte zijn debuut. Ondertussen kozen steeds meer ballonnen het luchtruim en werden onder meer de Re/Max, Services for ICT en de Groningen-ballon in gereedheid gebracht.
Na de Canon en de Packhouse van Colin Harding stegen de Re/Max-ballon van de familie Van Veen en de Services for ICT van het Noordelijk Ballonvaartcentrum op. Babette was de eerste Special Shape die werd verlucht.
Dreamflights met Jitske Haven, Asito met Jeep Jonker en Er Gaat Niets Boven Groningen met René Elgersma waren de volgenden die het luchtruim kozen. De PH-HDB, de Olijslager en de PH-CJW, met Nederlands jongste ballonvaarder stonden ondertussen te popelen om ook te vertrekken.
Nadat Brecht Witteveen, Martijn Hoogeslag en twee ballonnen van het Noordelijk Ballonvaartcentrum waren vertrokken, was de eerste wave klaar. Op naar de tweede wave met alle Special Shapes.
Rabobank, Beemsterkaas en het ei mochten de tweede wave openen. De Zwitserse Special Shapes, de badmintonshuttle en het theehuis, begonnen inmiddels met de koude lucht, net als de Friesland-ballon.
Maar dat ei ging toch wel flink tekeer in de lucht. Er stond best veel wind. De lucht werd ook steeds donkerder. De overgebleven piloten en de flight-director keken bezorgd naar de lucht.
De Zwitsers vertrouwden het niet, net als de piloot van de Friesland-ballon. Inpakken. Ook clown Mauriske en Van Gogh werden weer ingepakt. De ui werd überhaupt nooit uitgepakt.
Vanuit België kwam Koen Audenaert dat jaar met vier ballonnen. Toen de lucht wat kalmer leek, wilde Audenaert wel checken hoe de situatie van bovenaf leek. Hij steeg op met Garfield en was positief. Er konden nog wel wat ballonnen vertrekken.
Peter Audenaert steeg op met de piraat, Guido Härle met Babette en Edcar Vermeulen met Baby Lente. Herman Kleinsmit pompte ondertussen lucht in de Superbike. Hij zou niet meer gaan varen, maar wilde de ballon wel rechtop zetten.
Jelle Buyse wilde nog vertrekken met de smurf, maar het lukte niet om onder de Superbike vandaan te komen. Het was inmiddels ook al laat. Buyse liet de smurf dus maar weer leeglopen.
De likeurfles werd nog wel opgezet. Piloot Gert Janse had gehoopt op een vaart, maar dat zat er vanwege het tijdstip helaas niet meer in.
Reactie plaatsen
Reacties