Terug naar de Ballonfeesten van 1988

Gepubliceerd op 27 juli 2020 om 11:37

1988, het jaar waarin het Nederlands elftal Europees kampioen werd. Maar 1988 was ook het jaar van de derde editie van de Friese Ballonfeesten. Het waren nog duidelijk écht de beginjaren van het festival. Foto: www.g-dash.co.uk

Na een bijzonder goed begin in 1986, waren de Ballonfeesten in 1987 eigenlijk in het water gevallen. Financieel gezien was er een tekort van 30.000 gulden. De gemeente Skarsterlân besloot daarop om de Ballonfeesten te gaan sponsoren in plaats van garanties te geven. De gemeente wil de Ballonfeesten sowieso in stand houden, omdat het feest een geweldige promotionele waarde zou hebben voor de gemeente en Joure in het bijzonder.

In maart volgt wel een heel bijzonder bericht in de krant:

Schermopname109.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

Op 1 april zou de koperen kap van de watertoren gehaald worden. De vriendenclub liet een grote bouwkraan aanrukken om de klus te klaren. Vele mensen trokken naar buiten om het spektakel te zien. Maar toen ontvouwde zich een spandoek: "1 april". Een goed geslaagde stunt van Vriendenclub de Vlecke.

De organisatie besloot dat de nadruk dit jaar meer moest liggen op kwaliteit dan op kwantiteit. Dit kwam mede omdat de Rijksluchtvaartdienst had bepaald dat er maximaal 65 ballonnen mee mochten doen aan een ballonfestival. Verder betekent dit dat de deelnemende piloten minimaal een jaar in bezit moesten zijn van een brevet en dat ze minimaal 50 vaaruren gemaakt hebben. Het aantal deelnemende ballonnen ging daardoor omlaag.

De organisatie liet verder weten dat het van plan was de Ballonfeesten in ieder geval tot 1992 te organiseren. 

Voor het eerst kwamen er ook een aantal Special Shapes naar Joure. De krant kondigde onder andere Miss Piggy, het telefoontoestel, een olifant (?), een salamiworst, een theepot (?) en een fles vlierbessenjenever aan. 

Op de lijst die ik via de organisatie in handen heb gekregen, wordt qua Specials de Ariël fles, de Pakotex OE-KZO (zou dat misschien OE-KZD kunnen zijn?), de PTT-telefoon, de Boomsma vlierbessenjeneverfles en Miss Piggy aangekondigd. Van de olifant, de salamiworst en de theepot wordt dar niet gesproken. Hebben die wel meegedaan?

20200726_102852.jpg

20200726_102908.jpg

20200726_102919.jpg

20200726_102933.jpg

20200726_102946.jpg

Later werd bekend dat ook de 'Financial Times', de opgerolde krant aan het festival mee zou gaan doen. 

 

Op de openingsavond leek het weer te slecht om op te stijgen. De wedstrijd werd deze avond afgelast. Uiteindelijk knapte het weer onverwacht toch nog op. 23 van de 65 ballonnen hebben toen toch nog een vaart gemaakt. 

Eerder op de avond had Co van Nieuwenhoven met het oog op de commercie tijdens de tweede briefing nog gevraagd: "Zouden jullie alsjeblieft met jullie volgauto het terrein op willen rijden? Ook als het weer zo blijft? Dan denkt het publiek misschien dat er toch nog iets gaat gebeuren."

Piloot Jan Haarhuis koos deze avond als eerste het luchtruim. De Financial Times en de Ariël fles werden rechtop gezet, maar stegen niet op. Dat deed Ton Kurvers wel met zijn cloudhopper. Dat was een bijzonder gezicht voor het toegestroomde publiek.

Schermopname110.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl

Op de tweede en derde dag werden alle vaarten afgelast. Arno Sieger van de wedstrijdleiding liet als grap dollarbiljetten met het hoofd van burgemeester Marijnen erop uitprinten voor de organisatie. Want dit kon zo weleens een financiële strop worden.

De ballonvaarders vermaakten zich ondertussen wel. Zo raakte ballonvaarder-bakker Reginald Geerinck uit België in gesprek met een andere ballonvaarder-bakker, Herman Kleinsmit. 

Gelukkig voor de organisatie kon er op de vierde avond wel gevaren worden, al gingen ze niet allemaal. De band The Magic Platters trad op en een vijtiental ballonnen ging 'nachtfakkelen'. Zondagochtend gingen er nog eens 44 ballonnen de lucht in. De Ballonfeesten waren zo toch nog enigszins geslaagd, maar geen enkele wedstrijdvaart kon doorgang vinden. Het plan was dat er op de zaterdag nog drie gasballonnen van de Haagsche Ballonclub zouden komen, maar in verband met het weer werden die maar afgebeld. 

Schermopname111.png

Met het redelijk succesvolle verloop van de laatste dagen werd de (financiële) schade nog enigszins beperkt. Maar hoelang is de situatie nog houdbaar? Kan er in 1989 wel weer een Ballonfeest georganiseerd worden? Daarover binnenkort meer. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb