Terugkijken op de Friese Ballonfeesten van 2019

Gepubliceerd op 29 september 2022 om 11:13

Het ballonseizoen loopt langzaam op zijn einde. Na twee coronajaren hebben we er weer een echte festivalzomer opzitten. Het najaar staat op deze website in het teken van terug- en vooruitkijken. Vandaag een duik in de oude doos: een terugblik op de Friese Ballonfeesten van 2019.

 

De Friese Ballonfeesten begonnen dat jaar met de doop van de Jumbo Joure-ballon (PH-JUM). Vlak voor het festival was het gele gevaarte af. Op de eerste avond van de Ballonfeesten maakte de ballon met piloot Erwin Bethlehem zijn eerste vaart. 

De openingsavond verliep uiterst succesvol. Het weer was uitstekend: vrijwel alle ballonnen kozen het luchtruim.

Piloot Guido Härle van de Babette-ballon (PH-BAB) maakte zijn duizendste vaart.

Een van de meest spectaculaire Special Shapes was de fles van Coca Cola (G-BYIW) met de Zwitser Thomas Gleixner. Gleixner was in 2018 ook al eens in Joure, maar kon toen door de harde wind niet de lucht in. Dat lukte hem een jaar later wel. 

Een debutant dat jaar was deze PH-GRF van piloot Johannes Bierling. 

Helaas moesten enkele aangekondigde Special Shapes op het laatste moment verstek laten gaan. Daarom was onder meer deze ballon van Robijn (PH-BYN) geregeld als vervanger. 

Een wat oudere ballon was dit exemplaar uit Engeland. De G-IWON was de prijs van een verloting vanwege het twintig jarig bestaan van Cameron Balloon. 

Als afsluiter van de eerste avond zette John Wijngaard van de Old Balloon Club Joure de Pritt Stift-ballon (PH-PRT) op. Ronald McDonald (G-CKWH) bleef ook aan de grond. 

De weersomstandigheden waren op de tweede avond veel slechter. Toch kozen zo'n 15 ballonvaarders ervoor om in de (stromende) regen alsnog te vertrekken. Aan de ballon van Er gaat niets boven Groningen (PH-GRN) kan je bijvoorbeeld goed zien hoe nat het die avond was. 

Ook de PH-LKA met piloot Jan Haven kon het deze avond niet droog houden. 

Tot ieders verbazing ging er deze avond ook nog een Special Shape de lucht in. 

Thomas Gleixner liet zijn colafles wijselijk in de zak zitten, maar de Zwitser ging wel de lucht in met zijn cloudhopper (HB-QAC). 

Het slotakkoord was voor Johannes Kooistra in de PH-BUS.

Op dag 3 bleef het wel droog. Alle ballonnen konden deze avond probleemloos de lucht in. Ronald McDonald met piloot Rob Ellerington Parr mocht het spits afbijten. 

Voor mij persoonlijk was het een wat mindere avond. Er kwamen namelijk zo veel bezoekers naar de Nutsbaan dat de toegangshekken even dicht moesten. Dit vereiste veel regelwerk en dus kon de focus even wat minder naar de ballonnen. 

De PH-YAN met piloot Sipke Bosma.

Bert ter Horst voer dat jaar met een ballon die nog niet eerder in Joure was geweest, de PH-ISU.

Dit jaar was de Duitse ballonvaarder Manfred Epple voor het eerst te gast bij de Friese Ballonfeesten. Hij voer met de D-OEPP. 

De motorfiets (PH-GJV) was deze avond een van de laatsten. 

Greetzz Ballonvaarten met een 'touringcar'.

De avond werd in stijl afgesloten met een bijzonder mooie nightglow. 

Tijdens dag 4 was de wind heel stevig. Slechts acht ballonnen kozen daarom het luchtruim. Ad Roza met de PH-APP was de eerste (water is nat).

Bijzonder was de aanwezigheid van pilote Edgora McEwan uit Dubai. Zij steeg op met een wat kleinere ballon van Greetzz.

Vanuit Limburg was Leon Kurstjens voor de tweede keer naar de Friese Ballonfeesten gekomen. Hij moest even vechten met de wind, maar uiteindelijk koos ook de PH-IVR het luchtruim. 

De avond werd afgesloten met het opzetten van de Oriënt Express (G-LOKO) van Team for Old Balloons. 

Op de slotdag mocht ik als dank voor bewezen diensten zelf mee de lucht in. Ik werd ingedeeld bij het team van de Packhouse-ballon (G-PHSE) met pilote Celia Morley.

Even een groepsfoto...

En klaar om de lucht in te gaan. 

De ballon steeg van buiten de Nutsbaan op, omdat we een parachutist aan boord hadden, John the Jumper. Met een Friese vlag aan zijn been landde hij uiteindelijk op het evenemententerrein. 

Na een mooie vaart landden wij in Heerenveen. Daarmee kwam de Friese Ballonfeesten van 2019 tot een einde. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb