Troostbericht: deel 1, 2013 Dag 1

Gepubliceerd op 6 april 2020 om 17:01

Door het coronavirus is ballonvaren tegenwoordig vrijwel onmogelijk. Daarom blikken wij de komende tijd terug op een dag uit de geschiedenis van de Friese Ballonfeesten. Vandaag deel 1. Hierin komt de openingsdag van de Friese Ballonfeesten van 2013 aan bod. 

De organisatie van de Friese Ballonfeesten had in aanloop naar de editie van 2013 pech. De eigenaar van de aangekondigde Angry Bird-ballon kwam niet. Daarnaast beschikten de piloten van de tractor en Woody Woodpecker niet over de benodigde papieren om deze ballonnen naar Joure te krijgen. Gelukkig werden Babette, de spijkerbroek en de motorfiets aangetrokken als vervangers. Die laatste was op de openingsdag echter nog niet aanwezig.

DSCI0036-4.jpg DSCI0042-12.jpg DSCI0046-2.jpg

De eerste ballonnen die zich klaarmaakten waren de Groningen Seaports (PH-RKJ) van Herman Kleinsmit en de Kunstballon (PH-KPL) van Rien Jurg. Toen de ballonnen rechtop stonden gebeurde er iets bijzonders. Er werd een echt huwelijk verricht in de ballonmanden. Toen de plichtplegingen waren gedaan stegen beide ballonnen op onder muzikale ondersteuning van zangeres Leonie Meijer.

DSCI0059-5.jpg DSCI0072-1.jpg DSCI0079-5.jpg

Daarna was er volop actie op de baan. Ad Roza en Bouke Zonneveld waren de eersten die vertrokken. Voor Bouke Zonneveld betekende dit een terugkeer op de Friese Ballonfeesten na een afwezigheid van enkele jaren. Ook de eerste Special Shapes werden in gereedheid gebracht. De ui van Leon Leemans was al snel klaar. Ondertussen werd er hard gewerkt aan twee publiekstrekkers: Bruno de clown uit Slowakije en de enorme Sneeuwwitje van Andrew Kaye.

DSCI0088-3.jpg DSCI0091-3.jpg DSCI0104-2.jpg

Langzaam maar zeker begon de enorme ballon rechtop te komen. Ondertussen waren ook de Aston Martin, met als piloot René Elgersma, en de Yellow Jacket met Filipe Tostes bijna startklaar.

DSCI0109-3.jpg DSCI0113-5.jpg DSCI0120-2.jpg

Als zevende vertrok Andrew. Het hoofd van Sneeuwwitje ietwat slap naar de zijkant hangend. Helaas draaide ze zich niet even om. Trees Edens met de Smiley ging snel in de achtervolging. 

DSCI0121-1.jpg DSCI0124-11.jpg DSCI0148-13.jpg

Het spektakel was nu echt begonnen en steeds meer ballonnen kozen het luchtruim. Onder meer de Re/Max met Rita van Veen, de Rabobank met Sipke Bosma, de Collectebus met Tommie Witteveen, de Unis Group met Rik Kornet en de Aston Martin met René Elgersma kozen het luchtruim. 

DSCI0154-2.jpg DSCI0160-1.jpg DSCI0170-14.jpg

Daarna was het woord aan Filipe Tostes. De Braziliaan steeg op in de Yellow Jacket, een ballon van Kiko Naccarato. Ook sponsor Quick Uitzendburo, met piloot Homme Jonkman koos het luchtruim. De Slowaakse clown van Lubor Lelovits was er inmiddels ook wel klaar voor. Hij zou zijn eerste ballonvaart in Nederland maken.

DSCI0173-4.jpg DSCI0178-2.jpg DSCI0182-7.jpg

De Slowaak moest nog even wachten op Piet ter Veen met de Wildkamp-ballon, die in die tijd vaak één avond aanwezig was. Daarna was het voor Lelovits tijd om op te stijgen. Onder een daverend applaus ging Lelovits de lucht in. Miriam Jurg en haar passagiers in de ballon van Rien Jurg Promotions was de volgende.

DSCI0185.jpg DSCI0193.jpg DSCI0199-1.jpg

Gert Janse debuteerde deze avond op de Friese Ballonfeesten. Hij had zijn PH-GRT inmiddels in gereedheid gebracht, maar moest nog even geduld hebben. Ike Visser met het Wereld Natuur Fonds en Johan ten Brummelhuis met de Leeuwarder Courant waren eerst nog aan de beurt. Ondertussen was de cloudhopper van Rick van Veen ook zover en werden Special Shapes als Babette, de Cornetto en de koffiemok volgeblazen met koude lucht.

DSCI0201.jpg DSCI0205.jpg DSCI0223.jpg

De Hopper, de PH-GRT, de Holwerda met Rupert Maud en de Oostappen Groep met Johannes Kooistra waren de volgenden. Het veld werd steeds leger en we gingen richting de climax. Babette en Marc Verhelst stonden inmiddels al te trappelen van ongeduld en Verhelst was vrolijk aan het blazen op zijn fluitje om de aandacht van de launchmasters te trekken. 

DSCI0235.jpg DSCI0247.jpg DSCI0256.jpg

Na Babette was de Koffiemok van het Brittish Balloon Museum and Library aan de beurt. De piloot was Neil Ivison. De Cornetto was inmiddels in bezit van Pieter Kooistra. Kooistra had de ballon overgenomen na het overlijden van Hans Zoet, een jaar eerder. Mooi dat deze ballon zo toch voor het publiek te zien was. 

DSCI0244-1.jpg DSCI0262.jpg DSCI0270.jpg

Toen was het tijd voor de laatste vier ballonnen. Edcar Vermeulen steeg op met de PH-EMR, gevolgd door Danny Bosma met de Bob. De kikker met Justin Posthumus en de zon met Henrik Holmqwist werden in gereedheid gebracht. 

DSCI0296-1.jpg DSCI0300.jpg DSCI0315.jpg

De laatste ballonnen stegen op. Daarna was het tijd voor nog een laatste ballon. Daan Elfring zette de spijkerbroek op. Een mooi sluitstuk van een prachtige ballondag.

DSCI0331-2.jpg

Binnenkort een nieuwe dag uit de geschiedenis van de Friese Ballonfeesten op deze site!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb