Interview met Herman Kleinsmit!

Gepubliceerd op 10 juni 2020 om 20:53

Het is door andere verplichtingen even een tijdje stil geweest op deze pagina, maar dat gaan we de komende weken volop inhalen! Met allerlei verschillende artikelen wil ik jullie de komende tijd toch een beetje het Ballonfeesten-gevoel geven. Vandaag trappen we af met een interview met Herman Kleinsmit. 

Dit interview heb ik in januari afgenomen en was oorspronkelijk bedoeld voor de sponsorbrochure dit jaar. We weten allemaal dat de Ballonfeesten in 2020 niet doorgaan, maar het interview wilde ik jullie niet onthouden. Veel leesplezier!

 

Herman Kleinsmit: de bakker die ballonvaarder werd

Hij was een van de oprichters van de Friese Ballonfeesten en 35 jaar later is hij weer bij het festival betrokken. De 67-jarige Herman Kleinsmit is vergroeid met Nederlands grootste ballonfestival. Kleinsmit heeft een niet alledaagse carrière: van bakker en radiomaker werd hij ballonvaarder en eigenaar van een borduuratelier. Sinds 2019 is Kleinsmit voorzitter van de Friese Ballonfeesten. Zijn voornaamste doel: de Ballonfeesten moeten weer een groot feest worden waarbij de nadruk komt te liggen op professionaliteit en continuïteit.

Kleinsmit had in de jaren ’80 een geheime radiozender, Radio de Flecke. De zender was zeer populair. Kleinsmit besloot toen een stichting op te richten, Stichting Vriendenclub De Flecke. Deze club organiseerde tal van evenementen zoals eiergooien, paasei zoeken in het park en het NK Klunen.

In 1985 organiseerde de club het WK Solexracen. De winnaar van het WK kreeg een ballonvaart aangeboden. Naast de winnaar mochten ook de burgemeester en twee van de organisatoren de ballonmand instappen, Kleinsmit was een van de gelukkigen. Hoewel, gelukkigen: “Ik heb hoogtevrees”, vertelt Kleinsmit, “Ik heb één keer de vuurtoren van Ameland beklommen, toen ben ik met mijn ogen dicht en vastklampend aan de leuning weer naar beneden gegaan. Maar ik kon niet onder die ballonvaart uitkomen. Eenmaal in de lucht dacht ik: hé, dit valt best mee.”

Na de landing dronk het gezelschap er nog eentje op in een kroeg in Bantega. De burgemeester was blijkbaar zo onder de indruk van zijn ballonvaart dat hij de vriendenclub benaderde met de vraag of zij niet iets met ballonnen konden organiseren. Die vraag was bepaald niet aan dovemansoren gericht. Een jaar later was het al zover: de eerste editie van de Friese Ballonfeesten. Er kwamen meer dan 50 luchtballonnen uit allerlei landen naar Joure en het festival werd een groot succes.

Kleinsmit krijgt tijdens die eerste editie van de Ballonfeesten enkele keren de kans om mee te varen: “Ik lette goed op hoe de ballonvaarders het deden. Ze trokken eens aan een touw en ze brandden af en toe, maar het leek mij helemaal niet zo moeilijk. Na de Ballonfeesten ben ik het direct gaan leren en heb ik een ballon gekocht.” Zo werd Kleinsmit ballonvaarder en in die hoedanigheid heeft hij vele malen meegedaan aan de Friese Ballonfeesten.

In 1996 had Kleinsmit vijf reclameballonnen. Hij besloot toen zijn bakkerij te verkopen en zich samen met zijn broer te richten op de ballonvaart. Naast reclameballonnen heeft Kleinsmit in de loop der jaren ook enkele speciaal gevormde luchtballonnen, Special Shapes, gehad. Met de wat groot uitgevallen koe, de gifgroene kikker, de ‘Bunch of Balloons’, de motorfiets en het hoofd van schilder Vincent van Gogh voer hij op tal van plekken op de wereld. “Met een luchtballon gaan alle deuren voor je open. Ik word uitgenodigd op allerlei ballonfestivals over de hele wereld. Zo heb ik onder andere al gevaren in Australië, Japan, Rusland, Mexico en Taiwan.”

Zo leerde Kleinsmit vele mensen in de ballonwereld kennen. In 2018 benaderde het bestuur van de Friese Ballonfeesten hem om de ballonnen voor het festival te regelen. Dat was met al zijn contacten geen probleem. Na dat jaar besloot een groot deel van het bestuur van de Ballonfeesten te stoppen. Op het laatst zat er nog maar één iemand in het bestuur. Toen besloot Kleinsmit om de taak van voorzitter op zich te nemen. “Ik vond dat het niet zo kon zijn dat het na 33 jaar einde oefening was. Gelukkig kreeg ik veel ondersteuning van sponsors, de gemeente en verschillende commissies die weten waar ze mee bezig zijn.”

Toen Kleinsmit de voorzittershamer op zich nam, voerde hij gelijk een drastische verandering door: “Toen ik het heb overgenomen, heb ik gelijk besloten om geen entreegeld meer te vragen.” De verandering pakte goed uit: in vijf dagen kwamen er 40.000 mensen naar de Nutsbaan. Het is sinds de beginjaren niet meer zo druk geweest op het terrein. Kleinsmit concludeert: “De Ballonfeesten staan weer helemaal op de kaart.”

Makkelijk was dat niet: “Vroeger was het veel makkelijker om het evenement te organiseren. Nu is het een warboel aan vergunningen en regels, maar het is ons gelukt. Voor mij is dat het hoogtepunt van 35 jaar Ballonfeesten. We hebben van een evenement dat terugliep weer een succesvol feest kunnen maken waar 40.000 mensen op afkomen.”

Dat de Friese Ballonfeesten weer populair zijn, merkt Kleinsmit niet alleen aan de bezoekersaantallen, maar ook aan het aantal ballonvaarders dat aan de feesten mee wil doen. “Heel veel ballonvaarders over de hele wereld komen naar mij toe om te vragen of ze mee mogen doen. Dat komt omdat er geen ballonevenement is dat het doet zoals wij het doen. Deze opbouw met een kermis, foodtrucks en muziek gebeurt nergens anders en de piloten en crew krijgen goed te eten. Na afloop van de ballonvaarten komen ze ook allemaal terug naar de tent, gewoon omdat het zo gezellig is.”

De komende jaren hoopt Kleinsmit een slag te slaan op het gebied van professionaliteit en continuïteit: “Mensen hebben gezien wat we kunnen. Nu willen we de Ballonfeesten klaarmaken voor de toekomst. Het moet niet meer ieder jaar de vraag zijn of er het komende jaar wel weer een nieuwe editie komt. We moeten over 15 jaar gewoon het 50-jarig bestaan kunnen vieren. Daarvoor is het nodig dat we alles professioneler aanpakken en daar zijn we nu volop mee bezig.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb