Actie: als ik de ballonnen mocht regelen dan...

Gepubliceerd op 27 april 2020 om 11:53

Sinds ik geïnteresseerd ben in luchtballonnen heb ik altijd een fascinatie gehad over wat er nou bij komt kijken om een ballon naar een ballonfestival te halen. Inmiddels weet ik er meer van. Het is een leuke, maar soms ook lastige puzzel. Leuk om dus even over na te denken in coronatijd. Daarom een oproep aan al mijn lezers: als jullie verantwoordelijk zouden zijn voor de ballonnen, welke zouden jullie dan naar Joure proberen te halen?

De opdracht

Wat houdt deze actie concreet in? Stel een lijst van 35-40 ballonnen samen die, realistisch gezien, mee zouden kunnen doen aan de Friese Ballonfeesten. Houd daarbij rekening met zaken als sponsoren, passagiersplekken en budget voor Special Shapes. Stuur jullie lijstjes naar arjenvisser68@gmail.com. We zullen de binnengekomen lijsten behandelen op deze site. Hieronder nog enkele dingen waarmee je rekening moet houden.

Passagiers

De visie van de Friese Ballonfeesten is dat er gevaren wordt met kleine mandjes. Passagiers samengedrukt als sardientjes is er dus niet bij. Aan de andere kant: let er wel op dat alle passagiers een plekje hebben. Het is dus wel verstandig om een paar ballonnen achter de hand te hebben waar tot zo'n 8 mensen in mee kunnen varen.

Reclameballons

Ballons met publiciteit worden in principe alleen toegelaten als zij de Friese Ballonfeesten sponsoren. Dit kunnen vaste sponsoren zijn, maar ook bedrijven die meer inschrijfgeld betalen om hun ballon te laten varen. Ter illustratie: in voorgaande jaren hebben onder andere bedrijven als Asito en Olijslager hier gebruik van gemaakt. Let wel: soms wordt er een oogje toegeknepen als er ballonnen met grote manden nodig zijn, dan wordt er wel geaccepteerd dat die ballonnen enige vorm van reclame hebben.

'Gewone' ballonnen

De meeste gewone, ronde ballonnen hebben geen publiciteit. Deze ballonnen mogen aangemeld worden tegen een klein beetje inschrijfgeld. Er zijn altijd enkele vaste gasten, maar ook ieder jaar weer een paar verrassingen. Denk dus goed na welke piloten weleens geïnteresseerd zouden kunnen zijn in deelname aan de Friese Ballonfeesten. Wees creatief!

Special Shapes

Ieder jaar wordt er weer geprobeerd een aantal bijzondere ballonnen naar Joure te halen. Het is de kunst om dan ook een paar ballonnen vast te leggen die nog nooit in Nederland zijn geweest. Er is budget beschikbaar wat in de regel genoeg moet zijn om zo'n 10-15 Special Shapes vast te leggen. Natuurlijk is de ene ballon duurder dan de andere: het is vanzelfsprekend duurder om een ballon van ver naar Joure te halen, dan een piloot uit Nederland. Add-ons zijn vaak goedkoper, dan klassieke Special Shapes. Luchtballonnen gemaakt door Braziliaanse fabrikanten mogen in principe niet varen in Nederland, maar zijn vaak wel heel mooi. Vind je het dan waard om een ballon uit Brazilië te halen? Hoe meer duurdere ballonnen, hoe minder Specials je kunt vastleggen. Meer Specials gaan vaak ten koste van de complexiteit en het uniek-zijn van het deelnemersveld. Denk dus goed waar je je budget aan besteedt.

 

Uiteraard zijn er in het echte leven nog veel meer dingen waarmee je rekening moet houden, maar voor nu laten we het hierbij. Ik ben heel benieuwd naar jullie lijsten. Geef de registraties + piloten van jullie deelnemers door op arjenvisser68@gmail.com. Ik ben benieuwd of onze lijsten met elkaar overeen komen! Schroom niet om mee te doen. Veel succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.