De grootste mond en de grootste beurs winnen in Nederland

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 10:26

Er was goede hoop dat de ballonvaart vanaf 1 juli weer op mocht starten. Steeds meer sectoren mochten weer beginnen en de ballonvaart leek uitstekend in dat rijtje te passen. Niets bleek minder waar: ballonvaren is voorlopig nog steeds verboden en aangezien de politiek met reces gaat, moet de sector vrezen dat er het hele ballonseizoen niet gevaren mag worden.

Gisteren werd de nieuwe NOTAM (Notice to Airmen) bekendgemaakt. Hierin staat onder andere 'Air operation of balloons is prohibited unless a distance of at least 1,5 M can be assured'. Die anderhalve meter is voor 90 procent van de ballonvaart onhaalbaar en degenen die het wel zouden kunnen, doen het niet omdat het met zo'n gering aantal mensen in zo'n grote ballon alleen maar geld kost.

Ballonvaarders wisten echt wel dat zij niet de eersten waren die weer zouden mogen beginnen na de coronacrisis. Zonder mokken bleven ze daarom aan de grond of voerden ze solovaarten of vaarten met huisgenoten uit. Maar nu is er onvrede: men mag weer op vakantie, naar de kapper en zelfs weer naar de sekswerkers. In het vliegtuig mag men weer hutjemutje op elkaar zitten en ook in het openbaar vervoer hoeft de anderhalvemetermaatregel niet meer uitgevoerd te worden. 

De ballonvaartbedrijven vinden het geen probleem als iedereen een mondkapje op zou moeten. Gezien de omstandigheden is dat meer dan logisch. Bovendien zeggen ze: "In de vliegtuigen wordt de lucht ververst, waardoor er weer met passagiers gevlogen mag worden. In de ballon wordt de lucht ook telkens ververst en wel met de buitenlucht." De verwachting was daarom dat niets een hervatting van de ballonvaart in de weg zou staan.

In vrijwel geheel Europa wordt weer gevaren. De Belgen mochten enkele weken geleden alweer beginnen en ook in landen als Italië, Zwitserland en Duitsland hangen er weer volop ballonnen in de lucht. In Nederland was men dan ook vol vertrouwen, vanaf 1 juli zou het weer mogen. Dat kon toch niet anders?

Wel dus. Gisteren werd er feitelijk een streep gezet door het hele ballonseizoen. Dit gaat ongetwijfeld gevolgen hebben voor ballonvaartbedrijven, omdat ze ook niet in aanmerking komen voor een financiële compensatie. De gevolgen hiervan zijn nu nog niet te overzien.

Ballonvaarders hebben zich gedurende de crisis altijd bescheiden opgesteld en zich keurig aan de regels gehouden. Ze hebben zich daarom vooral stilgehouden. Pas de laatste weken werd de media gezocht. Achteraf een grote fout. Om een voorbeeld te nemen: al bijna vanaf het begin van de crisis zaten er mensen vanuit de kermisindustrie zo nu en dan bij talkshows. Ze hebben geprotesteerd in Den Haag. En ja hoor, kermissen mogen weer gehouden worden. De publiciteit opzoeken heeft dus zin, de grootste mond wint om maar te zwijgen over de grootste portemonnee.

Dus ballonvaarders, het is tijd om in actie te komen. Als jullie nog willen redden wat er te redden valt, dan moet er actie komen. Zoek de media op, praat met de politiek en ga misschien inderdaad naar het Malieveld. Eerdere ervaringen hebben laten zien dat dat geen kwaad kan.

Er is een onbegrijpelijk besluit genomen, schreeuw dat dan ook van de daken!

Reactie plaatsen

Reacties

john
4 jaar geleden

arjen helemaal mee eens mooi verteld

Maak jouw eigen website met JouwWeb