Terug naar de Ballonfeesten van 1986

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 17:00

Voor een nieuwe reeks op deze website gaan we aan de hand van nieuwsberichten, foto's en video's terug naar alle jaren van de Friese Ballonfeesten. We beginnen bij het begin: 1986, de eerste editie van de Friese Ballonfeesten. Foto: Christoff Deyaert.

Vriendenclub de Vlecke, een markant stel Jousters die allerlei activiteiten organiseerden. De vriendenclub had zijn eigen radiozender en wilde de verbinding maken met Joure door het organiseren van allerlei ludieke acties. Deze acties waren een enorm succes: van het eieren zoeken in het park, naar het NK klunen in de zomer tot het WK Solexracen.

Dat WK Solexracen, daar moeten we het even over hebben. De winnaar van het WK van 1984 kreeg een ballonvaart aangeboden. Naast de winnaar en de burgemeester stapten ook twee leden van de vriendenclub in het mandje bij piloot Henk Brink. Na de landing dronk het gezelschap er nog eentje op in een kroeg in Bantega. Op een gegeven moment vroeg Brink of het organiseren van een 'Ballonfiësta' niet iets was voor de vriendenclub. Daar had men blijkbaar wel oren naar.

In 1985 stond er een andere activiteit op de planning, dus de eerste Friese Ballonfeesten, want zo zou het festival gaan heten, vond plaats in 1986. De gemeente Skarsterlân was gelijk enorm enthousiast. De Ballonfeesten zouden een enorme 'propagandawaarde' zijn voor de gemeente. Daarom zou de gemeente ook garant staan voor de helft van het verwachte tekort van de feesten.

Schermopname97.png

Screenshot: https://www.dekrantvantoen.nl/

 

Het festival zou gehouden worden op de Nutsbaan in Joure. Naast luchtballonnen werd er onder andere ook een nachtmarkt georganiseerd en er kwamen artiesten optreden.

Schermopname98.png

Schermopname99.png

Schermopname100.png

Schermopname101.png

Screenshots: www.dekrantvantoen.nl

Zoals op bovenstaand affiche te lezen is, waren de eerste Friese Ballonfeesten van 9 tot en met 12 juli 1986. De Ballonfeesten waren in die tijd een wedstrijd. Na afloop van alle vaarten kwam er dus een winnaar uit de bus. Een beperkt aantal mensen kreeg de kans om voor 300 gulden mee te varen in de ballonnen. 

De Ballonfeesten hadden direct een internationaal deelnemersveld. Naast Nederlanders, kwamen er piloten uit Duitsland, België, Luxemburg, Spanje, Polen en Hongarije. Alle deelnemers kun je bekijken op deze pagina.

In totaal lieten 48 heteluchtballonnen zich die week zien. De eerste Special Shape was Miss Piggy, de PH-NMS. Verder kwamen er alleen gewone ballonnen. 

PH-NMS-4.jpg

Foto: Bill Teasdale

Volgens de Leeuwarder Courant verliep de openingsvaart 'vlekkeloos'. Na het openingswoord van burgemeester Michel Marijnen steeg kort na 20.00 uur de eerste ballon op, de ballon van de Hartstichting. Deze PH-HYP gaat dus de geschiedenisboeken in als de eerste ballon die in de geschiedenis van de Friese Ballonfeesten opgestegen is. 'Balloncrack' Matthijs de Bruijn sloot de rij op deze eerste avond. 

Schermopname102.png

Schermopname103.png

Foto's: www.dekrantvantoen.nl

De bezoekers waren dolenthousiast deze Ballonfeestenweek. Het weer werkte ook goed mee en zo konden vrijwel alle vaarten doorgaan. De Engelsman Douglas Clark mocht zich de eerste winnaar van de Friese Ballonfeesten noemen. Maar de grote vraag: komt er ook in 1987 een ballonfeest? Binnenkort meer daarover op deze site.

 

Ten slotte nog een oproep: mochten jullie foto's, video's, informatie of wat dan ook hebben van de Friese Ballonfeesten (het liefst van voor 2004), dan zou ik dat graag willen gebruiken voor deze reeks. Alvast bedankt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.