Terug naar de Ballonfeesten van 1987

Gepubliceerd op 25 juli 2020 om 10:36

We kijken aan de hand van foto's, video's, krantenknipsels en andere informatie terug op de rijke geschiedenis van de Friese Ballonfeesten. We zijn inmiddels aangekomen in 1987. De eerste Ballonfeesten waren een groot succes en dat smaakt naar meer. Veel meer.

Vriendenclub de Vlecke zou ook in 1987 een Ballonfeest organiseren. De eerste editie had grote indruk gemaakt op publiek en deelnemers. Joure was uitgegroeid tot 'Balloon City' en dat moest in 1987 nog eens extra tot uiting komen, zo kunnen we lezen in onderstaand nieuwsbericht:

Schermopname104.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl

De Friese Ballonfeesten moesten dus het grootste ballonfestival van Europa worden. Dat betekent dat er minimaal 104 ballonnen moesten komen. Het record stond toen blijkbaar op 103 ballonnen die ooit vanuit Parijs waren opgestegen.

De Ballonfeesten werden in 1987 georganiseerd van 15 tot en met 18 juli. Niet alle ballonnen pasten op de Nutsbaan. Daarom stond er nu onder meer een 'fly-in' op de planning. De piloten kregen de opdracht om een aan een mast hangende sleutel te grijpen. De winnaars mochten meedoen aan een finale. Degene die daar als winnaar uit de bus komt, wint een auto.

Bijzonder was dat er een Friesland-ballon (PH-JOU) mee zou doen. Deze ballon is eigendom van de pas opgerichte stichting Ballonsport Friesland. Vijf dagen voor aanvang van het festival werd de PH-JOU door burgemeester Marijnen en Commissaris van de Koningin, Hans Wiegel gedoopt. Piloot bij de eerste vaart was Ton Kurvers. Bij de toeschouwers van de doop viel de ballon blijkbaar in de smaak, gezien de uitroep van iemand: "Oh, wat is 'ie moai!" (Oh, wat is hij mooi).

Schermopname105.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl 

De organisatie meldde de volgende piloten als deelnemers aan de Friese Ballonfeesten:

20200724_170913.jpg

Welke ballonnen er allemaal precies meegedaan hebben, weet ik niet. Dus als je kunt helpen bij het compleet krijgen van de historie van de Ballonfeesten, laat het dan alsjeblieft weten.

De openingsavond leek eerst in het water te vallen. Burgemeester Marijnen kon zijn openingsspeech niet eens meer lezen: "Nu wreekt het feit dat ik mijn toespraak niet met balpen heb geschreven." Tegen de avond stopte het echter met regenen en ook de wind ging liggen. Zo'n 80 ballonnen kozen vervolgens het luchtruim.

Schermopname106.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl

Ook de dagen daarna was het weer niet om over naar huis te schrijven, al namen de piloten wel wat meer risico dan dat ze nu zouden doen, gezien deze kop:

Schermopname107.png

Vijftien ballonvaarders kozen deze avond het luchtruim. Donkere wolken pakten zich echter snel samen en volgens het nieuwsbericht "vielen diverse ballonnen als een steen naar beneden." Ongelukken deden zich echter niet voor, al vond een ballonvaarder die aan de grond was gebleven het 'gekkenwerk': "Stel je voor dat ze een noodlanding op de autoweg hadden moeten maken?"

Schermopname108.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl

Na veel afgelaste vaarten werd het weer in het weekend beter. Daardoor was er sprake van een geldige wedstrijd. Wim Hoeksma kroonde zich uiteindelijk als winnaar. Helaas werd door het slechte weer het Europees record niet gehaald.

De organisatie kondigde aan ook in 1988 de Friese Ballonfeesten te organiseren. Hoe de organisatie er financieel voorstaat, is nog niet helemaal duidelijk.

We sluiten dit jaar af met een mooie video van de Ballonfeesten van 1987, gemaakt door Roel Oostra:

 

Binnenkort kijken we terug op de Friese Ballonfeesten van 1988. Heeft u informatie, foto's, video's of iets anders van de Friese Ballonfeesten? Dan hoor ik het graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.