Terug naar de Ballonfeesten van 1989

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 13:53

In 1989 werd de vierde editie van de Friese Ballonfeesten gehouden. Een stuk kleinschaliger dan de eerste edities, maar het was wel de opmaat voor de Ballonfeesten, zoals die ook tegenwoordig plaatsvinden. Foto: www.ballonregister.nl

 

Al snel na de Ballonfeesten van 1988 kreeg de organisatie te horen dat er slechts 35 in plaats van 65 ballonnen zouden mogen opstijgen. Daarmee verloren de Ballonfeesten toch een stukje van hun grootsheid. De organisatie protesteerde in eerste instantie dan ook hevig, maar de Rijksluchtvaartdienst was onverbiddelijk. 35 zou voortaan het maximum aantal zijn. 

De Ballonfeesten stonden er financieel gezien ook al niet al te best voor. De gemeente besloot bovendien minder sponsorgeld beschikbaar te stellen aan de organisatie. 

Ondanks deze tegenvallers mochten de Ballonfeesten zich nog steeds Nederlands grootste ballonfestival noemen. De meest bijzondere ballon dit jaar was wellicht de Joure groet U! (PH-JAG). Deze ballon werd gekocht door zestien Jouster ondernemers. Op de eerste avond zou deze luchtballon gedoopt worden. Dit was niet de enige ballon die deze avond zijn luchtdoop zou beleven: ook Robijntje (PH-RBN) zou voor het eerst de lucht in gaan.

Dit jaar waren de Ballonfeesten in juni. Het feest werd gelijktijdig met de Skarster Expo, een beurs waarop bedrijven zich aan het publiek presenteren, gehouden. Deze Expo vond plaats in een tent op de Nutsbaan. Overigens werd de dataverandering niet door iedereen gewaardeerd. De Ballonfeesten vielen nu samen met feesten in Sint Johannesga en de verwachting was dat dat beide evenementen minder bezoekers zou opleveren.

Schermopname112.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

De volgende ballonnen namen deel aan de vierde Friese Ballonfeesten:

20200726_130942.jpg

20200726_130953.jpg

20200726_131002.jpg

20200726_131011.jpg

Grootste verrassing op de openingsavond was het weer. Het leek zowaar vaarbaar te zijn. Burgemeester Marijnen was ook verbaasd: "Het leek bijna een traditie dat dit festijn tijdens slecht weer zou moeten worden gehouden." De Thunder & Colt ballon fungeert deze avond als de vos, waarna alle ballonnen volgen. Een succesvolle openingsdag, wordt het dan toch nog wat met die Ballonfeesten in Joure?

Schermopname113.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl

De mooie openingsdag bleek een voorbode voor de rest van de week. Alle vaarten konden doorgaan. Op zaterdag stegen bovendien drie gasballonnen van de Haagsche Ballonclub en één van een ballonclub uit Lille op. Jan Haarhuis van de Douwe Egberts ballon werd de winnaar. OSKAR TV maakte een mooie impressie van de Ballonfeesten. Let goed op, want we zien zelfs een soort ontwerp van een ballon die we later maar al te goed leerden kennen.

https://proxy.archieven.nl/0/6B7F0BA57BF84897A18C7F1F64F44781  (vanaf 6.00)

De succesvolle week leverde een bezoekersrecord op. Gedurende de week namen 32.800 mensen een kijkje op de Nutsbaan. Voor het eerst leed de organisatie daarmee geen verlies. Dat smaakt natuurlijk naar meer. Binnenkort zullen we zien hoe het eerste lustrum verloopt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb