Terug naar de Ballonfeesten van 1990

Gepubliceerd op 31 juli 2020 om 16:41

Wie had dat kunnen denken? De Friese Ballonfeesten zijn een jaarlijks terugkerend festijn geworden. Bovendien bleek vorig jaar dat de weergoden de Ballonfeesten niet altijd negatief behandelen. De verwachtingen waren dan ook groot voor het eerste jubileum, de vijfde editie in 1990.

De Ballonfeesten werden nu georganiseerd van 1 tot en met 5 augustus. In 1989 vond het festival nog in juni plaats. Zoals inmiddels gewend wordt er ook van alles georganiseerd rondom de ballonnen, bijvoorbeeld een vlooienmarkt.

Schermopname114.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

De deelnemende ballonnen kwamen dit jaar uit Nederland, België, Duitsland, Spanje, Polen, Oostenrijk en Frankrijk. Bovendien had een groot aantal Special Shapes hun deelname bevestigd. Zo werd onder andere de komst van de Boomsma fles, de smurf, de beer en de PTT-telefoon aangekondigd. 

De nieuwe molen zou zijn luchtdoop beleven tijdens de Ballonfeesten. Ook de Triviant-doos (Trivial Pursuit) is net nieuw en zal te bezichtigen zijn in Joure.

Schermopname115.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

Het was prachtig weer op de openingsavond. De Friesland-ballon ging als eerste omhoog en de anderen volgden snel. De fles van Boomsma met piloot Paul Kok sloot de rij. Helaas moest de nieuwe molen van Ad Haarhuis achterblijven op de grond. Haarhuis was nog niet in het bezit van de benodigde papieren.

Ook op de overige dagen was het weer prima. Er was nog wel een opmerkelijk incident, zoals in dit krantenbericht valt te lezen:

Schermopname116.png

Schermopname117.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

Een ander bijzonder verhaal was dat van de Pool Jerzy Czerniawski. Czerniawski en zijn crew waren verbaasd dat ze zo eenvoudig naar het westen konden. Blijkbaar werd er in de Poolse media amper geschreven over de val van de muur.

Malcolm Dear van de G-TRIV had een ongelukkige landing, waarbij hij kopje onder ging. De ballon bleef wel droog.

De Spanjaard Carlos Llado Costa werd dit jaar de winnaar van de Friese Ballonfeesten. Uiteindelijk kwamen er 36.500 mensen naar de Nutsbaan. De organisatie was daarmee tevreden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb