Terug naar de Ballonfeesten van 1993

Gepubliceerd op 6 augustus 2020 om 11:59

1993 is een bijzonder jaar met enkele bijzonder mooie heteluchtballonnen. Met de koe, het Walt Disney kasteel en de T-Rex was het smullen geblazen in Joure. Foto: www.ballonregister.nl

Dit jaar vonden de Ballonfeesten plaats van 28 juli tot en met 1 augustus. 13 Special Shapes deden er dit jaar mee. De kat, de Bunch of Balloons en de kip kwamen dit jaar voor het eerst naar Joure. Verder waren onder andere de batterij, het ijsje en de Boomsma fles weer te gast. Toch waren deze ballonnen niet de meest spectaculaire. Nee, daarvoor moeten we bij de volgende Specials zijn.

Allereerst de koe van piloot Herman Kleinsmit. We konden de ballon al spotten in het programmaboek van 1992, toen waren er schijnbaar al plannen om de ballon naar Joure te halen. De koe werd ontworpen in centimeters, maar uitgevoerd in inches, althans zo is het verhaal. Dit lijkt echter een mythe te zijn. Het Mannenkoor Karrespoor zag wel lol in de mega-koe. Met het koor aan zijn zijde durfde Kleinsmit het wel aan en zo werd de koe aan de vloot van de ballonvaarder-bakker toegevoegd.

De T-Rex is een andere publiekstrekker. Deze luchtballon kwam speciaal ter promotie van de film 'Jurassic Park' vanuit Canada naar Friesland.

C-FDOGDeyaert-4.jpg

Foto: Christoff Deyaert

Een derde speciale ballon is het kasteel van Doornroosje. Deze Special komt speciaal voor de Friese Ballonfeesten over vanuit de Verenigde Staten.

De verwachtingen voor de openingsavond waren niet gunstig. Herman Kleinsmit kondigde daarom alvast maar aan: "Als het weer zo blijft, hou ik de koe in het hok." Het weer klaarde die avond echter op, waardoor de koe zelfs nog voor het publiek werd opgezet. De T-Rex ging samen met nog zo'n 30 anderen zelfs de lucht in. Het kasteel van Doornroosje bleef wel achter op de grond.

Schermopname133.png

Schermopname134.png

Foto: www.dekrantvantoen.nl

Op de tweede avond was het weer ideaal en kozen alle ballonnen het luchtruim, ook het kasteel en zelfs de enorme koe. Daarmee waren de Friese Ballonfeesten eigenlijk al geslaagd. Op veel andere dagen konden de meeste ballonnen ook de lucht in. Het gevolg hiervan: een nieuw bezoekersrecord. Maar liefst 52.000 mensen kwamen naar de Nutsbaan, een ongelooflijk aantal. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.