Dit was de ballonzomer 2023

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 12:00

Het festivalseizoen 2023 zit erop. We kijken terug op enkele geweldige dagen. In dit artikel neem ik je mee langs mijn hoogtepunten van deze zomer. 

Na een qua weer matig voorseizoen stond eind juni het eerste ballonfestival in Nederland op het programma, ballonfestival Hardenberg. Op de tweede avond besloot ik af te dalen naar het Oosten van het land. Het werd een prachtige avond met voor spotters interessante ballonnen, zoals de Kubicek-ballon (OK-7673) en de in Oostenrijk geregistreerde OE-ROB. Bovendien pakte Hardenberg uit met meer Special Shapes dan de afgelopen jaren. Zo zag ik onder meer Ignis de draak (PH-MAM), de locomotief (D-OLOK) en de clown (D-OLAF). Zwaar onder invloed van het ballonvirus besloot ik een dag later weer te gaan en onder stralende omstandigheden kozen alle ballonnen nogmaals het luchtruim. 

Twee weken later was Staphorst aan de beurt, lekker dichtbij huis. Op de donderdag was het schitterend zonnig weer en dus konden alle ballonnen de lucht in. Het was nog niet de avond met de meeste Special Shapes, maar er waren wel enkele ballonnen aanwezig die ik nog niet eerder had gezien. De Jägermeister fles (OK-1878) en de molen (PH-MAJ) maakten de meeste indruk. De collectebus (PH-WBD) werd aan het einde van de avond nog voor het publiek opgeblazen. 

En toen was eind juli Joure aan de beurt, het festival dat het zaadje bij mij heeft geplant. Ik help de organisatie nog steeds bij de communicatie, dus het blijft een evenement dat me aan het hart gaat. Het weer werkte dit jaar helaas niet goed mee. Donderdagavond, vrijdagochtend, zaterdagochtend en zondagavond kon er niet gevaren worden. De overige momenten waren wel meer dan geslaagd. De vrijdag was mijn hoogtepunt van het ballonseizoen. Alle ballonnen konden de lucht in, tijdens de nightglow werden er twee van mijn favoriete liedjes gedraaid en er waren enkele zeer dierbare collega's aanwezig. Kortom: een dag om te blijven herinneren. 

Begin augustus een primeur. Samen met een ballonspotter uit Joure zakte ik af naar het Noord-Brabantse Grave, het voelde als een halve wereldreis. Maar eenmaal aangekomen, werd het een mooie avond. Ondanks de bewolking stegen alle ballonnen op, met uitzondering van Mr. Globie (PH-GLO). Leuk was ook dat er veel Duitse ballonnen aanwezig waren die ik nog niet eerder had gezien. Denk aan de D-ORIS en de D-OKLE. 

Een week later naar Barneveld. Het was niet de mooiste dag van de week, maar toch konden vrijwel alle ballonnen de lucht in. De wind was alleen voor Mr. Globie (PH-GLO) een reden om aan de grond te blijven. Waar in Grave veel Duitse ballonnen aanwezig waren, waren in Barneveld de Belgen bovengemiddeld vertegenwoordigd. Sowieso waren er veel ballonnen te zien op de Koeweide. Het ballonfiësta had namelijk dispensatie voor 40 ballonnen in plaats van de gebruikelijke 35. De PH-EEN en de PH-PIT maakten deze avond hun eerste vaart.

Het Nederlandse festivalseizoen werd afgesloten in Oldenzaal bij Twente Ballooning. Samen met een clubje andere ballonliefhebbers was ik de donderdag aanwezig. De voorspellingen waren niet denderend, maar gelukkig konden de ballonnen, ondanks de stevige wind, wel de lucht in. Alleen Mr. Globie (PH-GLO) - ziet u een patroon? - ging niet omhoog. Andere Special Shapes, zoals Vincent van Gogh (PH-GOG), Prince de kikker (PH-GDG) en het McDonald's-menu (PH-MCD) kozen wel het luchtruim. Voor mij was de Tsjechische OK-ABA03 interessant. De terugreis was misschien wel net zo leuk als het opstijgen van de ballonnen zelf. 

Begin september stonden er nog twee internationale tripjes op het programma, te beginnen in het Belgische Sint-Niklaas, waar ik voor het eerst de Vredefeesten bezocht. Op vier van de vijf slots zag ik ballonnen opstijgen. Alleen op vrijdag kon er vanwege regen niet gevaren worden. De meeste aanwezige ballonnen had ik niet eerder gezien. De koe uit Zwitserland (HB-QUU) was mijn favoriet. Het waren al met al fantastische dagen en de publieke belangstelling was overweldigend. Mensen die niet van ballonnen houden, kunnen gerust de Vredefeesten bezoeken. Naast het opstijgen van de ballonnen is er namelijk ook voldoende ander vertier. 

Mijn festivalseizoen werd afgesloten in het Duitse Warstein. Daar bezocht ik de laatste drie dagen van de Warsteiner Internationale Montgolfiade. Absoluut een indrukwekkend evenement, met zowel 's ochtends als 's avonds massastarts. Met name de vrijdagavond was geweldig. Meer dan 100 ballonnen kozen onder stralende omstandigheden het luchtruim. Het beeld van die tientallen heteluchtballonnen die langzaam wegdreven, was echt geweldig. Een waardige afsluiting van een geweldige ballonzomer. 

Tijdens deze zomer heb ik 8 festivals bezocht en meer dan 300 verschillende luchtballonnen gezien. Deze zijn geregistreerd in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Litouwen, Oekraïne, Tsjechië, Frankrijk, Brazilië en Taiwan. We kunnen dus wel spreken van een ontzettend mooie ballonzomer. Hopelijk volgend jaar weer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.