De verkiezingen komen eraan: is een luchtballon een goed promotiemiddel?

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 16:26

De belangrijkste verkiezing die er is, is natuurlijk die van de Wall of Fame op deze website (stemmen kan tot 31 december!). Maar binnenkort gaan we in Nederland ook naar de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Voor zover wij weten, is een ballon één keer ingezet als promotiemiddel voor een politieke partij.

In 2009 waren er verkiezingen voor het Europees Parlement. Om aandacht te trekken voor de partij, besloot het CDA om een luchtballon (PH-CDA) te laten maken. Op de ballon beeldbepalende bouwwerken in Nederland, én de minister-president van destijds, Jan-Peter Balkenende. 

De ballon werd bevaren door piloot Hans Zoet uit Nederhorst den Berg. Zoet was in zijn werkzame leven radiopresentator bij de VARA en de NOS. Hij was onder meer bekend van programma's als 'Dingen van de dag' en 'Met het oog op morgen'. Zoet was in die tijd ook de eigenaar van de Special Shape Vincent van Gogh (PH-GOG). 

De CDA-ballon werd in mei 2009 opgeleverd, op de Dag van Europa. Bij de verkiezingen in juni werd de Europese Volkspartij (waar het CDA deel van uitmaakt) met 265 zetels veruit de grootste. 

Ook in Nederland kreeg het CDA de meeste stemmen. De Christendemocraten kregen hier 20,05 procent van de stemmen. Dat was wel ruim vier procentpunt lager dan bij de vorige verkiezingen in 2004. 

Ook na de Europese verkiezingen werd de ballon volop ingezet. Zo was Zoet in 2009 en 2010 met deze ballon te gast bij de Friese Ballonfeesten. 

In Nederland klapte de regering met het CDA, de PvdA en de ChristenUnie in februari 2010. Op 9 juni van dat jaar vonden er daarom verkiezingen plaats.

Ondanks de inzet van de ballon leed het CDA een fors verlies. De partij van Balkenende viel terug van 41 naar 21 zetels. Het CDA mocht met de VVD en gedoogpartner PVV wel plaatsnemen in het kabinet. Balkenende had zijn conclusies al getrokken en stapte op als partijleider. 

Dus heeft de CDA-ballon geholpen? Daar lijkt het niet op.

Piloot Hans Zoet overleed enkele jaren later in 2012. De ballon bestaat nog steeds, maar is intussen wel ontdaan van zijn opdruk. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb