Happy Montgolfier Day!

Gepubliceerd op 21 november 2023 om 11:20

Het is een feestdag in de ballonnenwereld. Exact 240 jaar geleden maakten Jean-Francois Pilâtre de Rozier en Francois-Laurent d'Arlandes de eerste vrije vaart in een ballon, uitgevonden door Joseph Michel en Jacques Étienne Montgolfier. Helaas geen wereldwijde vrije dag, maar wel een dag om te vieren. 

Daarom hier een overzicht van hoe het bij mij begon: de Friese Ballonfeesten van 2005. Een week voorafgaand aan het evenement viel de ballonkrant door de brievenbus. Op de voorkant pronkte een reusachtige groene draak. Ik was net 6 jaar en die ballon maakte grote indruk op mij. Toen ik doorbladerde naar de lijst met al die mooie ballonnen, was ik verkocht.

Even daarvoor had ik al eens een ballon zien opstijgen: mijn oom ging mee in de Balink-ballon. Toen ik erachter kwam dat er ook allerlei bijzondere ballonnen bestonden, moesten we daar gaan kijken. Tijdens de derde avond namen mijn ouders mij mee, ergens buiten Joure. Toen we langs de Nutsbaan reden, zagen we al enkele ballonnen boven de bomen uittorenen. En de draak hing al in de lucht. We zochten snel een rustig plekje ergens langs de weg en aanschouwden het enorme spektakel. Na het zien van ballonnen als de doedelzakspeler, de locomotief en natuurlijk de draak was ik definitief besmet met het ballonvirus. 

Hieronder een fotoreportage van deze dag. De foto's zijn gemaakt door Wigger Feenstra, hij was deze avond op de Nutsbaan aanwezig. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.