Hoe het voor mij allemaal begon

Gepubliceerd op 6 juli 2020 om 12:00

Als je ballonliefhebber bent, dan is dat vaak ontstaan op een duidelijk aanwijsbaar moment. In wat normaalgesproken de Ballonfeestenweek neem ik jullie iedere dag mee naar speciale ballonherinneringen van mij. Vandaag: hoe het allemaal begon.

De tijd en plaats weet ik niet precies meer. Wel weet ik dat mijn oom een ballonvaart zou maken in de oude Balink luchtballon (PH-MMH). Ik wilde graag bij de opstijging zijn, maar het was op een doordeweekse dag en dat zou voor mij, als kleine jongen, te laat worden. Uiteindelijk streek mijn vader over zijn hart: we zouden er toch even naar toe gaan. Snel zetten wij koers richting het opstijgveld waar de ballon al lag uitgelegd. 

Het was fascinerend om te zien: met een ventilator werd de ballon rap opgeblazen en met het bulderende geweld van de brander kwam de ballon rechtop. Langzaam verhief de ballon van de grond. Ik was erg onder de indruk en dat was een crewlid van piloot Minne Minnesma blijkbaar opgevallen. Hij gaf me een speldje (een pin) van de oude Friesland Bank-ballon. Tot op de dag van vandaag pas ik goed op de pin. Het was een geweldige ervaring. Ik was besmet met het ballonvirus.

Vanuit mijn woonplaats kan ik Joure zien liggen. Iedere avond keek ik wel even naar de lucht. Zou er een ballon hangen? De Bassie en Adriaan-ballon kwam onverwacht eens recht over mijn huis. Met open mond stond ik te kijken naar de ballon.

In de zomer van 2005 kwam er een bijzondere krant door de brievenbus, namelijk de krant van de Friese Ballonfeesten. Van het bestaan van de Friese Ballonfeesten wist ik tot dan toe niets af. Maar de draak die op de voorkant van de krant prijkte, maakte diepe indruk op de 6-jarige ik. 

Op 29 juli 2005 zou ik voor het eerst in aanraking komen met de Friese Ballonfeesten. Een dag eerder zag ik de ballonnen hangen vanuit mijn woonplaats en nu zouden we ergens in de vaarrichting gaan staan om de ballonnen te bekijken. Toen we Joure binnenreden, hingen de eerste ballonnen, waaronder mijn favoriet, Oggy het draakje, al in de lucht. Onder andere de zon uit Zweden zagen we al boven de bomen uitkomen, klaar om op te stijgen. 

Ballonfeesten29-07-05017.jpg

Ballonfeesten29-07-05049.jpg

Ballonfeesten29-07-05032.jpg

Wat ik mij verder van die avond nog herinner, is dat de smurf heel hoog voer. De Smiley was een van mijn favorieten en de doedelzakspeler vond ik ontzettend groot en ik dacht dat de 'Double Trouble' gewoon een Special Shape was met een hele gekke vorm.

Ballonfeesten29-07-05062.jpg

Ballonfeesten29-07-05070.jpg

Ballonfeesten29-07-05095.jpg

Vanaf nu moesten we tijdens de Ballonfeesten elk jaar thuis zijn, want dit spektakel wilde ik nooit meer missen!

 

Met dank aan Wigger Feenstra voor de foto's!

Reactie plaatsen

Reacties

DEMESSINE
8 maanden geleden

Madame, Monsieur, bonjour je vous écris ces quelques mots pour vous demander s'ils vous seraient possible de m'envoyer un ou plusieurs pin's représentant des montgolfières et ceux ci afin de les offrir à mon petit frère David pour son 8ème anniversaire qu'il fêtera le27 février prochain. Il vient en effet d'en commencer une collection et un de ses thèmes principal est les montgolfières. Ce petit présent lui ferait énormément plaisir.je vous remercie d'avance de votre générosité. En attendant de vos nouvelles recevez Madame, Monsieur, mes sincères salutations distinguées ainsi que mes meilleurs vœux pour l'année nouvelle. Voici mon adresse postale Monsieur DEMESSINE FABRICE 46, rue bonne maison 7500 TOURNAI (BELGIQUE).