Hoe de Ballonfeesten een jaarlijks hoogtepunt werden voor mij

Gepubliceerd op 7 juli 2020 om 12:00

In wat normaalgesproken de Ballonfeestenweek zou zijn geweest, blik ik iedere dag terug op een mooie ballonherinnering van mij. Gisteren kon je al lezen hoe het voor mij allemaal begon. Vandaag komt de periode 2006-2009 aan de orde. Ik was toen 7 tot 10 jaar oud. De Ballonfeesten ontwikkelden zich toen tot een jaarlijks hoogtepunt in mijn leven.

Toen in 2006 de Ballonfeestenkrant door de brievenbus viel, mocht ik hem aanvankelijk niet bekijken. Ik moest die dag afzwemmen voor mijn laatste zwemdiploma. "Als je het gehaald hebt, mag je erin kijken", zeiden mijn ouders. Uiteindelijk haalde ik het en kon ik de ballonnen bekijken die dat jaar aan de Ballonfeesten mee zouden doen. 

De ballon op de voorkant, MR. Bup, vond ik mooi, maar een andere ballon intrigeerde mij veel meer. Dat was de vos met een brilletje op (OE-ZOX). De ballon zou uitgroeien tot mijn 'All-time favorite' en ik hoop nog steeds dat deze ballon ooit weer naar Joure komt.

In 2006 zat ik meestal voor mijn huis de ballonnen te bekijken, maar op de tweede avond gingen we nar de Nutsbaan. Mijn ouders hadden dit beloofd, omdat we een jaar eerder alleen maar buiten het terrein stonden en eigenlijk wilde ik ook graag het opbouwen van de ballonnen zien.

Het was een schot in de roos en alle ballonnen gingen de lucht in, met als hoogtepunt natuurlijk de vos.

Vaart27-07-06027.jpg De jaren daarna ging ik ieder jaar een keer naar de Nutsbaan en de andere dagen zat ik met een verrekijker vanuit mijn woonplaats de ballonnen te bekijken. 2007 was qua weer niet zo'n goed jaar. Gelukkig waren we op de beste avond, de eerste, wel op het veld. Zo kon ik voor het eerst kennismaken met de grote Bertie Bassett en Old McDonald's boerderij. De pauw en de clown uit Duitsland vond ik ook erg leuk.

Afbeelding170-2.jpg

In aanloop naar de Friese Ballonfeesten van 2008 schreef ik een handgeschreven brief naar het postadres van de stichting. Ik wilde graag de ballonkrantjes van eerdere jaren hebben. Ik had ze vanaf 2005 steeds bewaard en ik wilde ze graag ook van daarvoor hebben. De organisatie kon dit wel waarderen en stuurde mij allemaal Ballonfeestenspulletjes terug. Niet helemaal de dingen waar ik om gevraagd had, maar oh, wat was ik er blij mee. Tot op de dag van vandaag heb ik zelfs nog de envelop waarin het verstuurd was in mijn kast liggen!

(Ik zoek trouwens nog steeds naar bepaalde kranten/boekjes van de Friese Ballonfeesten. Mocht iemand mij kunnen helpen aan de kranten of boekjes van 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1997, 1998, 2001, 2002 of 2003, neem dan a.u.b. contact met mij op. Je wordt dan eeuwig bedankt!)

2008 was het jaar van de taart, de T-Rex en het kathedraal. Ik genoot weer volop.

ballon090-1.jpg

In 2009 nam mijn balloninteresse grote vormen aan. Ik was zelfs zo benieuwd naar de deelnemers van dat jaar dat ik de organisatie gebeld heb. Het was toen al bekend dat de ooievaar, de aap, de brandweerwagen en de ballon van het CDA mee zouden doen, maar de anderen nog niet. Ik kreeg uiteindelijk het nummer van Daan Elfring die de ballonnen dat jaar regelde. Toen ik hem te pakken kreeg was hij aan het werk en was het enige wat hij mij kon melden: "De Rabobank in ieder geval!" Om 18.00 uur kon ik weer bellen, want dan was hij thuis en daar had hij de volledige lijst.

Om stipt 18.00 uur belde ik hem weer. Ik had pen en papier in de aanslag om de lijst met ballonnen mee te schrijven. En zo zeg, wat was dat een mooie deelnemerslijst! Naast de al eerder genoemde ballonnen onder andere de Jägermeister fles, Babybel, de nieuwe kat, Aston Martin en de doedelzakspeler. Daan nam uitgebreid de tijd om de lijst aan mij door te geven en achteraf gezien is dat natuurlijk heel bijzonder. Wie voert er nou met een wildvreemde 10-jarige een telefoongesprek van een halfuur om de deelnemende ballonnen van een ballonfestival door te geven?! Ik voelde mij erg bijzonder en toen de deelnemerslijst op de officiële site gepubliceerd werd, dacht ik: "Ha, dit wist al!"

In 2009 was het weer geweldig. Het is nog steeds een van de mooiste jaren die ik bij de Ballonfeesten beleefd heb. 

Zo werden de Ballonfeesten langzaam, maar zeker een jaarlijks hoogtepunt in mijn leven.

SANY0541-2.jpg

Foto's van 2006 met dank aan Wigger Feenstra!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb