Friese Ballonfeesten zakken qua niveau

Gepubliceerd op 11 juli 2020 om 12:00

In normale tijden zou vandaag de vierde dag van de Friese Ballonfeesten plaatsgevonden hebben. Dit kan helaas niet doorgaan. De Friese Ballonfeesten staan er tegenwoordig weer goed op, maar dat is weleens anders geweest. In 35 jaar zijn er natuurlijk goede en slechte tijden geweest en vandaag kijken we terug op die slechte tijden.

Voor dit verhaal moeten we eigenlijk teruggaan naar het jaar 2013. Voorzitter Gert van der Wiel zwaaide na dat jaar af. Janneke van der Meer was zijn opvolger en ging voortvarend van start. Ze wilde de Ballonfeesten vernieuwen op een manier waar de overige bestuursleden maar moeilijk mee konden leven. Na het (succesvol verlopen) festival van 2014 verliet ze daarom alweer de organisatie.

In 2015 vond de 30ste editie van de Ballonfeesten plaats. Voor dit jubileum wilde de organisatie flink uitpakken. Er werden onder andere enkele redelijk bekende artiesten vastgelegd. De entreeprijs moest wel omhoog, zodat de organisatie geen verlies zou draaien. Het bestuur leek echter te weinig nagedacht te hebben over de gevolgen van de prijsverhoging, mensen gingen vaak buiten de Nutsbaan zitten. Bovendien werkte het weer op de belangrijke zaterdag en zondag niet mee. Het gevolg: financiële schade. Het was tot in het voorjaar van 2016 onduidelijk of er wel Ballonfeesten zouden zijn dat jaar. 

Uiteindelijk werd in enkele weken het festival uit de grond gestampt. Het deelnemersveld was zeker niet top, maar dat was te verwachten met zo'n klein budget en zo'n kleine voorbereidingstijd. Onder leiding van de nieuwe voorzitter Wiebe Jelsma werd nog een redelijk festival neergezet maar binnen het bestuur ontstonden er spanningen. 'Ballonregelaar' Daan Elfring moest uiteindelijk het veld ruimen. Enkele met name Jouster piloten waren aanvankelijk blij met die ontwikkeling.

Maar het dieptepunt moest toen nog komen. De editie van 2017 mocht de naam 'Friese Ballonfeesten' amper dragen. Er kwamen niet eens meer 35 ballonnen en de Specials die wél kwamen, waren vaak ook nog eens aanwezig voor slechts één avond. Op deze site werd vaak kritisch geschreven en ik heb begrepen dat dat besef uiteindelijk ook is doorgedrongen tot in het bestuur. Na dat jaar begon langzaam, maar zeker het herstel. Daar gaan we het morgen verder over hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb