Part of the team

Gepubliceerd op 12 juli 2020 om 12:00

Vandaag zou de laatste avond van de Friese Ballonfeesten 2020 zijn geweest. In plaats daarvan kijken we de hele week al terug op mooie ballonfeesten momenten. Vandaag naar 2018 en 2019, jaren waarin ik voor het eerst deel uitmaakte van het communicatieteam. 

In aanloop naar de Friese Ballonfeesten van 2017 had ik vaak contact met Douwe Bijlsma van de organisatie. Op een gegeven moment vroeg Douwe mij of ik ook geïnteresseerd was in het meedraaien in het PR-team. Na een gesprek op de zaterdagavond in de feesttent was het beklonken.

De organisatie had wat wijzigingen doorgevoerd, met het aantrekken van Herman Kleinsmit als 'ballonregelaar' als een van de belangrijkste. In aanloop naar het festival ontstond er nog een verschil van mening binnen het bestuur, hetgeen uiteindelijk leidde tot het vertrek van voorzitter Wiebe Jelsma. Het festival had er niet onder te lijden. Er kwamen weer eens 35 ballonnen en een mooi aantal Special Shapes. Verder werden er wat subtiele wijzigingen doorgevoerd, waardoor de focus weer meer op de ballonnen kwam te liggen. 

Het weer was dat jaar vaak uitdagend met aardig wat wind, maar met vier dagen opstijgende ballonnen ws het festival prima.

Een groot deel van het bestuur besloot daarna te stoppen. Ook Douwe Bijlsma meldde mij dat hij er na jaren mee zou stoppen. Herman Kleinsmit besloot de voorzittershamer op zich te nemen. Hij zocht en vond enkele mensen om het bestuur weer compleet te maken. Er werden allerlei commissies opgericht met ieder hun eigen functies. Ik zou in de communicatiecommissie plaats geen nemen. 

Maar de belangrijkste wijziging was het afschaffen van entreegeld. Iedereen kan nu gratis op de Nutsbaan komen. Hierdoor kwamen er maar liefst 40.000 mensen naar het ballonterrein gedurende de vijf dagen. Eerder was men al tevreden met de helft. 

Er werd in 2019 op alle dagen gevaren, op de ene dag met wat meer ballonnen dan de andere in verband met het weer. Het festival was een groot succes en ook financieel gezien staan de Ballonfeesten er weer goed voor. 

Voor 2020 ging de focus op professionaliseren. Er werden draaiboeken gemaakt, zodat eventuele opvolgers altijd een leidraad hebben om de Ballonfeesten te organiseren. Verder zouden er prachtige ballonnen komen met een groot aantal Special Shapes.

Helaas kwam toen de coronacrisis om de deur kijken. Op 21 april volgde de onvermijdelijke afgelasting. Nu moeten we het dus een jaar stellen zonder Ballonfeesten. Maar er wordt alweer gekeken naar 2021. Laten we hopen dat corona dan iets is van vroeger en dat we weer geweldige Ballonfeesten mee mogen maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.