Terug naar de Ballonfeesten van 2002

Gepubliceerd op 24 augustus 2020 om 11:18

De Ballonfeesten zijn in de jaren'90, begin jaren '00 qua deelnemersveld echt van topniveau. Ook in 2002 is dit het geval. Een prachtige line-up met veel Special Shapes en deelnemers uit heel Europa staat het publiek te wachten.

De Friese Ballonfeesten zijn in 2002 van 24 tot en met 28 juli. De organisatie kondigde aan dat de volgende ballonnen mee zouden doen:

20200816_103543.jpg

20200816_103552.jpg

Grote publiekstrekker was de muis, Rocker Mouse van piloot Michael Albrecht uit Duitsland. Verder kwam een groot aantal Specials voor het eerst naar Joure. Vanuit Duitsland waren dat een blik knakworsten en Tony the Tiger, vanuit Oostenrijk kwam Mickey Mouse. Zweden leverde naast de krant die weleens vaker was geweest ook de zon. En de Brit Barry Newman voer met de ballon van Aston Martin. Bovendien deed er voor het eerst in de geschiedenis van de Friese Ballonfeesten een ballon uit Slowakije mee. Het ging om een aparte ballon in de vorm van het logo van een staalfabriek met als piloot Maros Hajduk. Een van de meest spectaculaire ballonnen van vorig jaar, de doedelzakspeler, kwam ook in 2002 naar Joure. 

Het wijnpak, de zeppelin, de Unox muts en Robijntje stonden ook op de deelnemerslijst, maar of die ballonnen daadwerkelijk aanwezig waren, ben ik niet zeker van. 

Wederom kwamen er naast de ballonnen ook enkele grote namen uit de artiestenwereld naar Joure. Dit jaar ging het onder andere om Bennie Jovink, Marianne Weber en Jodie Bernal. 

Op de openingsavond stond er veel wind. Lang niet alle ballonnen konden daarom de lucht in. Na lang wachten kozen 13 ballonnen het luchtruim. Twee van hen waren Special Shapes. De Kinno uit België en het nieuwe ijstheeblikje. 

Schermopname5.png

Schermopname6.png

Foto's: www.dekrantvantoen.nl

Later die week waren de omstandigheden meestal wel goed genoeg om met alle ballonnen te varen. 

Overigens was het niet alleen maar blijdschap dit jaar. Zo kwamen we onderstaand krantenartikel tegen. Zou dit om een bekende uit de ballonnenwereld gaan?

Schermopname7.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

Er kwamen dit jaar tussen de 25.000 en 26.000 bezoekers naar de Nutsbaan. De politie liet wel van zich gelden door zestig parkeerboetes uit te delen en dat zorgde her en der voor onbegrip. 

De grootste stunt kwam op naam van piloot Herman Kleinsmit. Op de slotdag voer hij met zijn kikker over het Sneekermeer. Na een 'splash and dash' kwam er een speedboot aangesneld. Kleinsmit mocht de ballon ook wel even op de boot neerzetten. Aldus geschiedde en zo dreef de enorme kikker even op een klein speedbootje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.