Terug naar de Ballonfeesten van 2001

Gepubliceerd op 22 augustus 2020 om 11:09

In 2001 ging Nederland gebukt onder de MKZ-crisis. Het was maar zeer de vraag of de Friese Ballonfeesten dat jaar door konden gaan. Gelukkig kwam er groen licht voor het festival en werden de Ballonfeesten van 2001 een mooi spektakel. Foto: Wigger Feenstra

Begin 2001 raasde er een zeer besmettelijke veeziekte over het land. Het ging om mond-en-klauwzeer. Veel veehouders werden zwaar getroffen en op tal van plaatsen werden dieren preventief geruimd. Men was bang dat luchtballonnen het virus zouden kunnen verspreiden door telkens te landen in verschillende weilanden. De ballonvaart werd daarom vanaf maart aan banden gelegd. 

Schermopname1.png

Bron: www.dekrantvantoen.nl

Later mochten de ballonnen gelukkig weer varen. Veel getroffen Friese boeren mochten gratis mee de lucht in bij Friese ballonvaarders. Na overleg met boerenorganisatie LTO werd besloten de Ballonfeesten door te laten gaan. In eerste instantie werden Engelse ballonvaarders geweerd, omdat het virus daar nog steeds volop bezig was. Uiteindelijk kwamen er toch een aantal Engelsen, zoals te zien is op onderstaande deelnemerslijst.

20200813_103024.jpg

20200813_103034.jpg

We kunnen dit jaar spreken van vier grote publiekstrekkers. Allereerst het monster dat reclame maakt voor het uitzendbureau monsterboard.com. Daarnaast kwam voor het eerst de reusachtige doedelzakspeler naar Joure met piloot Muir Moffat. Ten slotte waren er nog twee indrukwekkende specials uit Zwitserland. Allereerst de koe met vleugels van Thedi Bolli en daarnaast de locomotief van Bruno Nägeli.

Het evenement werd dit jaar gehouden van 25 tot en met 29 juli. Naast de deelnemende ballonnen was er ook een indrukwekkend gezelschap aan bekende artiesten.

20200813_103057.jpg

De openingsavond werd gelijk een groot succes. Alle ballonnen konden de lucht in, ook de vele Special Shapes. Piloot René Elgersma van de Grolsch beugelfles slaagde er zelfs in weer te landen op de Nutsbaan.

Schermopname2.png

Schermopname3.png

Foto's: www.dekrantvantoen.nl

De openingsdag bleek een voorbode voor de rest van de week. Geen enkele vaart hoefde te worden afgelast. De feesten trokken dit jaar 25.000 bezoekers en volgens voorzitter Jolle Jonker was dat boven verwachting.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.